home
o autorovi
dila
provedeni
ukazky
cd a dvd
galerie
kontakt
kontakt
english
 
  Podrobnosti o díle:
   
  Kde domov můj? - hymna České republiky
   
 

Novou variantu české hymny " Kde domov můj" si u skladatele objednal v létě roku 2017 předseda olympijského výboru Jiří Kejval. Hymnu si představoval v sebevědomějším pojetí a také o dvou slokách, kromě běžného, krátkého a slavnostního vyznění v jednoslokové verzi. Skladatel si byl vědom náročnosti a choulostivosti této mimořádné zakázky a s předsedou Jiřím Kejvalem tuto citlivou problematiku vícekrát konzultoval i s přihlédnutím k různým inovacím zahraničních hymen v poslední době. Skladatel se důkladně seznámil s celou problematikou, Škroupovým dvouslokovým originálem písně a se symfonickým posunem vytvořeným v běžně používané verzi prvorepublikového skladatele a dirigenta Otakara Jeremiáše. Bok pak zvážil možnosti inovace v oblasti harmonizace, celkové tektoniky a instrumentace s přihlédnutím k provozní Es dur tónině a vytvořil čtyři verze hymny. Bokovy verze vycházejí ze jeho zkušeností podobně traktovaných kostelních písní, které v minulosti pro sbor a orchestr vytvořil. Původně měla hymnu natočit Česká filharmonie, ale ke spolupráci nedošlo kvůli údajné kontroverznosti autora. Nakonec čtyři verze české hymny byly Milošem Bokem za dirigentským pultem realizovány v prosinci roku 2017 ve Smetanově síni Obecního domu v Praze se symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK a Kühnovým smíšeným sborem.
Z iniciativy OV došlo ke zveřejnění hymny na půdě Českého rozhlasu v Praze na konci března roku 2018 formou tiskové konference s ukázkami různých verzí hymny. Následně byla Bokova práce zesměšněna v předem připravených pořadech na stanici Čro 3 Vltava. Novou verzi hymny odsoudili modernističtí "odborníci"s nenucenou a neskrývanou předpojatostí a tím byl vyslán signál k všeobecné dehonestaci. Bokova verze hymny pak byla v hysterické a zmanipulované mediální kampani odsouzena, aniž by její zastánci dostali sebemenší prostor k vyjádření názoru. Tato kampań měla především za cíl vytvořit ve veřejnosti dojem, že neexistují zastánci Bokovy verze hymny. lSamotný předseda OV a zadavatel Kejval byl nucen se po několika dnech bezohledné štvanice stáhnout z veřejnosti a dát od vlastního projektu i skladatele ruce pryč. Pozoruhodným jevem této události se stal bizarní fakt, že nenávistné modernistické křídlo hudebního establishmentu, jehož elitářství je všeobecně proslulé, mělo vzácnou příležitost poštvat tentokrát proti Bokovi právě ono obyčejné, dezorientované a frustrované obyvatelstvo českých zemí. Dalším komickým průvodním jevem této kampaně se stala vyjádření mnoha hvězdiček a figurek českého showbyznysu, ze kterých se náhle stali na slovo vzatí odborníci na klasickou hudbu, instrumentaci a kontrapunkt a kteří se předháněli v odsuzování Bokovy hudby.
Bokovy moderně a expresivně zinstrumentované a novátorsky zharmonizované varianty české hymny byly nadšeně přijaty nemalou částí lidí, především mnohými profesionálními hudebníky, dále lidmi z církevního okuhu a zejména těmi, kteří se v minulosti s Bokovou hudbou a jeho působením již setkali.


Obsazení: 3 flétny, 2 hoboje, 2 klarinety, 3 fagoty, 6 lesních rohů, 3 trubky, 3 pozouny, tuba, tympány +3, harfa, varhany a smyčce. Banda: 3 trubky a 3 pozouny.
Soli MS a B, Coro: S A TB

Obsazení pro běžná provedení: 3 flétny, 2 hoboje, 2 klarinety, 2 fagoty, 4 lesní rohy, 3 trubky, 3 pozouny a tuba, tympány+2, harfa ad. libit. varhany ad. libit. a smyčce

Coro: S A TB ad. libi

Durata: cca 75 sec. - 1 sloka


<- více - další informace ohledně hymny

 

 

 

copyright: Miloš Bok, všechna práva vyhrazena
webmaster: Petr Postl
design © 2008 Přemysl Havlík