home
o autorovi
dila
provedeni
ukazky
cd a dvd
galerie
kontakt
kontakt
english
 
  Podrobnosti o díle:
   
  Apokalypsa v Kamenické Stráni - 2. díl
   
  1. Prolog
2. Kamenická Stráň na konci léta
3. Sen o Jitce
4. Extáze nad slávou Bohosudova
5. Samota v očekávání konce
6. Blouznění o návratu skřítků
7. Vidina posledního výletu na Komáří Vížku



Na 2. díle oratoria Apokalypsa pracoval autor od léta 2015 do jara 2017 se dvěma delšími pauzami, ve kterých připravoval premiérová provedení v pražském Rudolfinu a v Bohosudově. Skutečnost, že autor 1. díl Apokalypsy pod vedením Manfreda Honecka v podání České filharmonie slyšel, měla na kompozici některých částí 2. dílu podstatný vliv. Autor v koncepci vychází do určité míry z 2. dílu Svaté Zdislavy a zpracovává témata z 1. dílu odlišným způsobem jak po stránce harmonické, tak tektonické. V dílu se objevují i témata úplně nová. Autor se v této části blíží nejvíce ze svých děl k opernímu stylu, a to zejména v traktování sólistických hlasů a sboru. Uvažoval též o scénickém provedení oratoria a myslel na určitou univerzálnost díla. Vzhledem k tomu, že již na začátku roku 2016 měl Bok hotovou podstatnou část po prologu s názvem Extáze nad slávou Bohosudova, mohl ji provést přímo v Bohosudovské bazilice v září roku 2016 na poutní mši, celebrovanou Mons. Pavlem Posádem spolu s Missou Solemnis, která byla provedena k výročí třiceti let od vzniku a premiéry. Byla to veliká místní hudební událost podobná té v roce 1998, kdy na témže místě zaznělo pod autorovým vedením Finale z oratoria Sv, Zdislava.. V září 2016 účinkovali sólisté Liana Sass, Iveta Poslední, Miloslav Pelikán, Pavel Vančura a Filip Koll, Khünův smíšený sbor a Baborák ensemble spolu s Českými symfonickými sólisty, na varhany hrál Pavel Černý. Tato část 2. dílu se setkala s vynikajícím ohlasem jak u účinkujících, tak i u publika a tento úspěch autora povzbudil k rychlému dokončení celého dílu, který chtěl autor oddělit od vlastního velkolepého Finale, které má být víceméně samostatné a je vyvrcholením nejen Apokalypsy samotné, ale i celé oratorním trilogie a ve kterém se k obrovskému provozovacímu aparátu přidají ještě čtyři bandy.

2. díl Apokalypsy autor též přepracoval pro menší obsazení pro běžná chrámová provedení. V tomto obsazení zazněla i premiéra v Bohosudově. Celý 2. díl (bez Finale a ve verzi pro běžná chrámová provedení) natočil autor v mosteckém přesunutém chrámu v září roku 2017.
Co se vokálních složek v této verzi týká, lze provádět dílo jak v původním znění( 4 soli, smíšený a dětský sbor a jeho soli), tak ve verzi, která vypouští dětský sbor a ponechává ojediněle dětská sóla. Autor se k této práci dodatečně rozhodl pod vlivem negativních zkušeností s oficiálním hudebním establishmentem a zejména různých mediálních manipulací po roce 2016 a chtěl tím umožnit snáze provedení svých velkých oratorních skladeb v budoucí době.


Obsazení: pikola, 4 flétny, 3 hoboje, anglický roh, 2 klarinety in Es, 3 klarinety in B, basklarinet, 3 fagoty, kontrafagot, 8 lesních rohů, 5 trubek, 4 pozouny, tuba, tympány- 2 hráči, batterie, 3 harfy, celesta , harmonium, varhany, smyčce. Soli: SATB, Coro: SATB, Coro children: SA

Obsazení pro běžná chrámová obsazení: 3 flétny, 1(2) hoboje, 1 anglický roh, 3 klarinety, 3 fagoty,(kontrafagot) 4 lesní rohy, 3 trubky, 3 pozouny, tuba, tympány, batterie, harmonium, celesta, harfa, varhany a smyčce. Soli: SATB, Coro: SATB. chlapecká sóla 1-4 ad libit.

Duratta cca 30 min



copyright: Miloš Bok, všechna práva vyhrazena
webmaster: Petr Postl
design © 2008 Přemysl Havlík